Blijf op de hoogte van Bionews

Biopasta uit Italië: op bezoek bij producenten in Marche

Deegwaren worden alsmaar populairder in West-Europa, vooral dan bij de jongere generatie. Dat het biologisch alternatief soms meer biedt dan enkel een variant afkomstig van teelt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, ontdekten we in de Marche regio in Midden-Italië.

Graanschuur

Van oudsher is de Marche streek belangrijk omwille van zijn graanteelt. En vandaag is het ook erg belangrijk voor de teelt van spelt, 50% van alle Italiaanse spelt komt hier vandaan. Het gebied wordt dan ook niet voor niets een van de ‘graanschuren’ van Italië genoemd.

Heropleving

Na WOII zorgde de opgang van de intensieve landbouw en de industrialisatie van Italië voor een leegloop op het platteland. De jongere generaties trokken naar de industriebekkens van Turijn en Milaan in de hoop op een beter leven. Het was de biologische landbouw die veel van de verlaten landbouwgebieden nieuw leven inblies in de jaren ’70.

Florerende biolandbouw

Gino-Girolomoni-300x199
Gino Girolomoni, stichter van Montebello

Gino Girolomoni was een pionier van de biolandbouw in de regio. Hij begon in de late jaren ’70 een coöperatieve rond het oude klooster van Montebello in Isola del Piano en stond mee aan de wieg van het Italiaanse biomerk ‘Alce Nero’.

Ontgoocheld door de teloorgang van de landbouw ging hij in de beginjaren zelf aan de slag met enkele andere landbouwers en werkloze jongeren. Gino leerde de andere leden van de coöperatieven de knepen van het vak en bouwde een bloeiende coöperatieve uit met een divers assortiment granen en pastaproducten dat naar verschillende landen geëxporteerd wordt.

Traditionele landbouw kampt met moeilijkheden
“Door de zorg die we besteden aan de bodemkwaliteit hebben we gezonde gewassen en een mooie opbrengst. De water- en luchtkwaliteit zijn hier heel zuiver, wat zich vertaalt in erg goede teeltkwaliteit.” getuigde hij.

In maart 2012 stierf Gino onverwacht aan de gevolgen van een hartaanval maar zijn bedrijf bestaat nog steeds. Dit in tegenstelling tot dat van sommige intensieve telers in de buurt die met financiële problemen kampten en hun zaak moesten opdoeken. Biologische graanteelt blijkt in de Marche regio dan ook een duurzaam landbouwmodel.