Blijf op de hoogte van Bionews

Biologische bananentelers doen het zonder sproeivliegtuigen

Bananen zijn het meest gegeten fruit ter wereld. De gangbare teelt is erg geïndustrialiseerd en gebruikt grote hoeveelheden pesticiden.De grote gangbare bananenplantages worden besproeid met sproeivliegtuigen. Het gaat om een tweewekelijkse behandeling met hoofdzakelijk schimmelbestrijding (fungicide).

Men bestrijdt vooral de zwarte cercosporiose, een bladschimmel die zich snel ontwikkelt als er veel vocht is. Deze schimmelziekte tast de bladeren aan, wat een groot probleem is, want een tros bananen kan pas rijpen als er ten minstens een vijftal bladeren op de boom staan. Om de bladeren te beschermen tegen cercosporiose, ook Zwarte Sigatoka genaamd heeft de biologische teler maar een middel: het aanbrengen van minerale olie op de bananenbladeren.  Als de aantasting te erg wordt, rest er niets anders dan de plantage te vernietigen.

Veel bemesting noodzakelijk

Op de stam van de bananenboom groeien drie generaties trossen om dan af te sterven. Vervolgens groeit er op een nieuwe scheut nieuwe trossen. Bananenbomen zijn ook veeleisend qua bemesting. De plantages vragen dus veel compost of vogeluitwerpselen, wat de kosten voor de teler opdrijft. In Colombia wordt ook vaak met wormcompostering gewerkt.

Enkel biologische teelt is anders

Na de oogst worden de nog onrijpe bananen verpakt en klaargemaakt voor verzending. De meeste bananen, bio of gangbaar, worden per containerboot naar Europa getransporteerd. Dat duurt ongeveer drie weken. Om te rijpen gaan de bananen bij aankomst naar rijpingskamers waar er ethyleen in de bananendozen gebracht wordt. Dat is minder erg dan het misschien wel klinkt. Ethyleen is namelijk een natuurlijk gas dat door veel vruchten, zoals appelen, peren spontaan geproduceerd wordt. Na de behandeling zijn ze klaar voor verkoop.

Niet risicoloos voor producenten

De bananenteelt en –handel is niet eenvoudig noch risicoloos. Naast de fragiele teelt is er het lange transport naar Europa waarbij vertragingen op zee een financieel drama zijn. De rijping van de bananen laat maar weinig speelruimte. De banaan mag bij de oogst noch te rijp noch te groen zijn en men kan de rijping ook niet stopzetten.

Stabiele prijs

Biologische bananen hebben een marktaandeel van 4 à 5% inde totale bananenverkoop. De prijs van biologische bananen verschilt weinig van gangbare bananen en fluctueert maar beperkt door het jaar heen: 1,8 à 2 euro per kilogram. Nochtans is er een aanzienlijk verschil in opbrengst tussen bio en gangbare teelt. Een groot deel van de totaalprijs van bananen wordt echter bepaald door de logistieke kost en door belastingen.

Per doos bananen (18 kilogram) zijn er ongeveer 18 trosjes. De snijwijze van de bananentrossen dient volgens bepaalde regels te gebeuren. Zo is er een algemeen snijvoorschrift voor de Europese bananentrossen die dan weer anders is voor andere markten in de wereld.