Blijf op de hoogte van Bionews

Zorgen over biologische certificering in Amerika

De biologische voedingssector in de VS is de voorbije jaren sterk gegroeid en vandaag goed voor een jaaromzet van ruim 35 miljard dollar. Dat zorgde ook voor een sterke groei bij de biologische certificeringsorganismen in de VS.

 

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw onderzocht daarom in 2014 of de certificering correct verloopt en selecteerde 37 van de 81 geaccrediteerde organismen voor een audit. Daaruit bleek dat minder dan de helft van de gecontroleerde certificeringsorganismen slaagden voor de test. Zowel de bezoeken op de landbouwbedrijven als de aanvragen voor biologische certificering werd niet volledig volgens de opgelegde regels uitgevoerd, zo schrijft de krant Wall Street Journal.

 

Het Amerikaanse landbouwministerie bevestigt de cijfers maar vermeldt er wel bij dat de onderzochte certificeringsorganisaties de regels voor 97% respecteren. Ze worden bovendien verplicht om de fouten recht te zetten, zo niet zullen ze hun accreditatie verliezen, meldt het ministerie.

Het artikel in de Wall Street Journal (WSJ) is ook kritisch over de sancties tegen landbouwbedrijven bij wie inbreuken op de biologische reglementering werden aangetroffen. Zij zouden na een korte schorsing te gemakkelijk en zonder veel verder onderzoek hun biologische certificering teruggekregen hebben. Chenglin Liu, een rechtenprofessor van de St. Mary’s Universiteit in San Antonio (Texas) die de certificering in het verleden bestudeerde, is niet verrast door de bevindingen van WSJ en stelt dat het hele Amerikaanse biologische certificeringssysteem aan een grondige hervorming toe is.

 

De geloofwaardigheid van biologische producten staat of valt met de certificering en het biologisch label op de verpakking. Dat label biedt de consument houvast over de biologische teelt- of kweekmethode. Daarom is het essentieel dat de certificering correct en nauwkeurig verloopt.

http://www.wsj.com/articles/organic-farming-boom-stretches-certification-system-1418147586