Blijf op de hoogte van Bionews

Jessy's hoekje: Zuinig met elektriciteit

De media staan bol van de nakende elektriciteitstekorten. Hoe kunnen wij particulieren zo weinig mogelijk verbruiken met als leuk extraatje een lage energiefactuur?  Ik heb twee vriendinnen die het me voordeden. Heidi en Katrien, ze hebben elkaar nog nooit ontmoet. Ze hebben één ding gemeen. Ze verbruiken schandalig weinig stroom. Energiereuzen verdienen niets aan hen. Maar goed ook dat ze allebei klant zijn bij Ecopower klant. Een Vlaamse coöperatieve. 

Heidi ontmoette ik enkele jaren geleden tijdens een saaie kantoorjob, vlakbij mijn huis in Gent. Zij leerde me de jobinhoud, maar ook levenslessen….
Heidi is iemand die het woord consuminderen niet gebruikt, maar toepast. Toen ik op zoek was naar een koopwoning en mijn kosten incalculeerde vroeg ik haar hoeveel ik voor elektriciteit moest rekenen…. Energiearmoede, ik had er al over gelezen. sinds ik van plan was huiseigenares te worden zou dit niet meer in mijn huurprijs zitten. 
Ik had schrik, jeweetwel…. Ik vroeg Heidi wat zij betaalde aan energie. Doodleuk antwoordde ze 120 euro. Ik hoor u denken, dit valt nogal mee... Alleen bedoelde zij per jaar. Dus 10 euro per maand. Ik viel op dat moment net niet van mijn bureaustoel. “Wablief?” vroeg ik nogmaals. Dit was het jaar 2010.

Ssst,” zei ze: “Niet zo luid! Als iemand dit hier hoort roddelen collega’s dat ik kaarsen aansteek en denken ze dat ik geen koelkast heb,
Ik moest lachen om die opmerking. Ik zou dat nooit denken…. Maar toen ik het enkele uren later een vriendin vertelde reageerde ze net zoals Heidi voorspelde: “Wat? Die leeft zonder licht zeker,”. 

Nog later leerde ik Katrien kennen. Zij woont in Gentbrugge en bleek exact hetzelfde lage verbruik te hebben. Nochtans toen ik bij haar langsging brandden er meerdere lampen tegelijkertijd…. 
Ze heeft net zoals u en ik een koelkast en een stofzuiger dus ze heeft elektrische toestellen in huis. Ze leeft niet in een grot, maar een televisie, microgolf of een droogkast hebben ze allebei niet….  De vraag is of die toestellen wel zo nuttig zijn? Centrale verwarming hebben ze ook allebei, waarbij de boiler elektrisch is.
Heidi en Katrien waren er allebei van overtuigd dat ook ik zo zuinig zou kunnen leven. Alléén wist ik niet hoe? 

Lees hieronder de tips die ik van hen meekreeg: 
à nooit meer dan één licht branden. Ben je niet aanwezig in een ruimte, doof het licht. 
à enkel verlichten met spaarlampen of led-verlichting
à om sluipverbruik tegen te gaan niet onnodig stekkers in het stopcontact laten zitten
à koop een aandeel bij Ecopower. De energieleverancier met de meest doorzichtige tarieven. De aanschaf ervan is niet goedkoop. Je bent verplicht om minimum één aandeel van 250 euro te kopen. Maar het verschil met andere leveranciers is niet enkel de prijs, maar ook transparantie. Je betaalt enkel 0,1925 eurocent per kilowatt/uur (hierin zitten alle taksen en meterhuur) dus je kunt je factuur zelf berekenen. 

Heidi verbruikt 849 kWh per jaar. Omdat ze een zoon heeft in co-ouderschap heeft zij recht op 300 Kilowatt gratis verbruik. Wie een beetje kan rekenen weet dat zij 105,68 euro per jaar. Of 8,81 euro per maand.
Katrien verbruikt iets meer energie: 1102, waarbij 200 kWh gratis. Dus betaalt zij 173,65 euro per jaar.  Leuk weetje, een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh aan elektriciteit.
Terwijl ik dit schrijf brandt er één enkele lamp, snoeren van toestellen die ik niet gebruik zitten niet in het stopcontact. Heidi en Katrien hadden gelijk, ook ik kan moeiteloos besparen.