Blijf op de hoogte van Bionews

Een natuurlijke look met bio make-up

Welke vrouw wil haar natuurlijke schoonheid niet extra accentueren? Voor een avondje uit of gewoon om er extra verzorgd uit te zien bij diverse gelegenheden. Hoeft men daarvoor naar make-up te grijpen die vol bedenkelijke chemische ingrediënten zit? Gelukkig niet!

Zichzelf extra mooi maken wordt pas echt leuk als je weet dat het gebeurt met producten die huidvriendelijk zijn, de gezondheid niet schaden en geen dierenproeven vergen. En die zekerheid biedt natuurlijke of bio make-up. Er bestaat vandaag dan ook een heel ruim aanbod aan oogschaduw, eyeliner, lippenstift, foundation, zelfbruiner en poeder in diverse tinten.

Wie de één op één vergelijking doet tussen het gangbare make-up assortiment en de natuurlijke tegenhangers zal ongetwijfeld wel enkele beperkingen in het aanbod terugvinden. De vraag is of we daar treurig om hoeven te zijn. Want de afwezigheid van spectaculaire artificiële effecten in het bio-aanbod beschermt ons gewoon van mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid…

 

Plantaardige grondstoffen en verzorgende eigenschappen

Waar zit nu het verschil tussen beide make-up soorten? De natuurlijke of biologische make-up werkt met natuurlijke huidverzorgende ingrediënten en plantaardige of minerale kleurstoffen. Dat gebeurt steeds vaker ook met ingrediënten uit bio landbouw. Daarentegen worden synthetische ingrediënten, de essentie van de meeste make-up, volledig geweerd: vooral paraffine, parabenen, siliconen…

 

De kracht van de natuur

De natuur biedt een ruim scala aan mooi makende stoffen. Met behulp van de verwerkte plantaardige olie of was (afkomstig van abrikozenolie, tarwekiemolie, jojoba-olie…) verkrijgt men reeds een zachte kleuring en de aanwezige vetstoffen garanderen het gelijkmatig aanbrengen. De antioxidanten die in de natuurlijke grondstoffen zitten zorgen tevens voor een anti-verouderingseffect. Ingrediënten als tropische macadamiaolie of arganolie helpen tegen de veroudering. De extra vierge vlasdodderolie in sommige foundations voegen omega vetzuren toe en zorgen voor een zachte teint. Tegelijk zorgt de vlasdodderolie ervoor dat de mascara sneller droogt.

Harsen, zoals van de acaciaboom, bieden soepelheid en beschermen de wimpers, of bijenwas zorgt voor een mooie vorm en lengte van de wimpers. In bio lippenstift kiest men voor carnaubawas en candelillawas. De was zorgt voor consistentie en voorkomt het uitdrogen van de lippen. Wel is het vaak zo dat de lippen frequenter om een nieuw laagje vragen, want de houdbaarheid is wat korter dan bij de gangbare lippenstift.

 

Geen synthetische kleurstoffen

Het kleurenaanbod in de bio make-up is heel breed. Lippenstift en oogschaduw zijn beschikbaar in diverse tinten maar het zijn toch vooral de zachtere tonen die domineren in het kleurenaanbod. Dat is geen toeval: het gangbare aanbod lippenstift telt meer dan 150 verschillende wettelijk toegelaten kleurstoffen waarvan de meeste synthetisch en onnatuurlijk zijn. Deze zijn vanzelfsprekend verboden in de lastenboeken van gecertificeerde bio- of natuurlijke make-up. Uiteindelijk zijn er slechts iets van 10% van de wettelijk vastgelegde kleurstoffen ook beschikbaar voor de fabrikanten van bio- en natuurcosmetica. Dat volstaat echter om heel wat mooie tinten te verkrijgen.

 

Karmijnrode lippen

Voor de felrode kleuren van lippenstift wordt meestal met karmijnzuur gewerkt. Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, een soort bladluis. Dat is voor vegetariërs en veganisten echter meestal de reden om lippenstift links te laten liggen. Als alternatief wordt er daarom gewerkt met de kleurende eigenschappen van rode bieten, ijzeroxide of kleurstoffen uit de levensmiddelenindustrie.

 

Minder risico op allergische reactie

Voor sommigen is een allergische reactie op gangbare make-up het moment waarop ze beslissen de overstap te maken op de natuurcosmetica varianten. Er is ook daadwerkelijk minder risico op allergische reacties, maar ze zijn ook niet uit te sluiten. Dames die gevoelig zijn voor allergische reacties kunnen dus best nieuwe make-up eerst voorzichtig testen op een kleine huidoppervlakte.

 

Welke stoffen worden geweerd bij bio- en natuurlijke make-up?

·         Silicone

·         Parafine

·         Parabenen

·         Formaldehyde

·         PEG

·         Synthetische parfums

·         Petrochemische ingrediënten

 

Bij alle gecertificeerde bio of natuurlijke make-up producten zijn alle verdachte ingrediënten geweerd. Het gaat onder meer over parafine, omdat deze de huid en de poriën kan verstoppen. Ook siliconenolie dat vaak in gangbare make-up gebruikt wordt omwille van de makkelijkere verspreiding, is niet toegestaan. Formaldehyde, een kankerverwekkende stof bevindt zich wel in gangbare make-up maar mag niet in de bio variant. Verder nog afwezig in bio make-up: kunstmatige bewaarstoffen, synthetische parfums, kleurstoffen van petrochemische derivaten, PEG (polyethyleen glycol), een gesynthetiseerd ingrediënt dat in als emulgator gebruikt wordt.

 

Om zeker te zijn dat de bio en natuurlijke make-up zijn claims kan waarmaken bieden volgende labels de nodige zekerheid: Natrue, Cosmebio, Ecogarantie, BDIH, Icada.