Ik geef het toe, ik ben een koffieleut. Ik sta op mijn dagelijkse dosis, maar ook in de badkamer heb ik cafeïne al uitvoerig getest. De laatste jaren zie je het ingrediënt almaar vaker verschijnen en dan met name in producten tegen cellulite, wallen en rimpels. Gebruikt in shampoos zou het de haargroei dan weer stimuleren. Tijd om even na te gaan wat de wetenschap en medische wereld daarvan zeggen.
Is het gebruik van cafeïne in cosmetica zinvol? Wat sinaasappelhuid en wallen betreft, is het naar verluidt geen wondermiddel. Cafeïne wordt vaak toegevoegd aan oogcrèmes om haar vochtafdrijvende eigenschappen. Het is een zogenaamd diureticum. Echter, dat afvoeren van vocht kan alleen als cafeïne op de nieren inwerkt en dus via de mond wordt ingenomen. Dus concreet, om wallen onder de ogen te verminderen moet cafeïne eerst via de nieren gaan. Breng je het plaatselijk onder je ogen aan, dan werkt het niet. Wel zijn oogcrèmes vaak verpakt met zulke handige rollertjes. Dan is het eerder via de massage dat de vochtophoping verdwijnt en heeft cafeïne er verder weinig mee te maken.
Cellulite is een afzwakking van het onderhuidse bindweefsel waardoor vetcellen die eerst netjes gerangschikt waren hun stevigheid verliezen. Het vet kan daarna uit de celkern treden, waarna de cel afsterft. Plaatselijk leidt dat tot een onregelmatige vetafzetting en de zo gevreesde sinaasappelhuid. Cafeïne stimuleert de vetafbraak en doorbloeding. Moet dus werken, zou je zeggen. Echter, cafeïne doet dat voornamelijk onrechtstreeks. Om dat vetverbrandende effect te bereiken, moet de stof eerst via de lever gaan om daar te worden afgebroken. Dat kan natuurlijk niet via een crème. Cafeïne kan echter wel diep in de huid dringen en vetcellen zullen op de behandelde plaatsen wat kleiner worden als de crème of gel wordt aangebracht met een diepe massage. Verwacht echter geen spectaculaire verbetering. Gezonde voeding in combinatie met lichaamsbeweging zal nog altijd een veel beter en blijvender resultaat opleveren.
En hoe zit dat nu met shampoo? Eén bepaald merk maakte ooit reclame met de slogan ‘doping voor het haar.’ Bravo voor de marketingafdeling, want ‘catchy’ is het zeker. Uit onderzoek is ook wel degelijk gebleken dat cafeïne in heel hoge concentraties de haargroei stimuleert. Echter, via een shampoo kan die concentratie nooit bereikt worden, dus verwacht er niet te veel van.
Moeten we dan besluiten dat het gebruik van cafeïne in cosmetica kwakzalverij is? Niet helemaal. Het blijft een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en dus in die zin rimpels mee kan helpen voorkomen. Al moet er dan ook weer sprake zijn van voldoende hoge concentraties. Een gezonde levensstijl staat voorop, maar cafeïne kan zeker ondersteunend werken. Het is overigens een ingrediënt dat door de huid goed verdragen wordt, wat tegenwoordig zeker een meerwaarde is. Maar laat je niet misleiden door reclameclaims die je gouden bergen beloven…
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24836650
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122834#sec015
https://www.oxfordvitality.co.uk/effects-caffeine-human-body/
Door Sandra Bergen