Een poosje geleden las ik tot mijn grote ontsteltenis in de Metro over de tampontaks. Misschien las u het ook, net zoals ik, in de trein, die telkens een konijnenweide passeert vanuit Geraardsbergen, onderweg naar Jette. Eén of andere vrouw komt op voor onze rechten en vindt het een schande dat er taksen op vrouwelijke noodzaken gepleegd worden. Gelijk heeft ze! Het leven van een vrouw is sowieso duurder: van inlegkruisjes tot de extra vellen wc-papier….. Om nog maar te zwijgen over onze garderobe. Eésn broek is niet voldoende, het moeten ook rokjes zijn en jurkjes en bh’s, kousenbroeken en laarsjes zijn. Allemaal niet goedkoop.
Een vrouw die op de barricades staat voor haar sexegenoten, dat is fantatisch. Maar toch kon ik het niet laten om een kleine kanttekening te maken. Zij doet alsof tampons de redding is voor vrouwen uit de 22ste eeuw. Ik beken, ooit stond het tampon ook in mijn favoriete top 3 uitvindingen. Na de regenbroek (weer beschermend tegen vochtigheid) en dè fietstas. Dat reclames hun werk doen is een zekerheid. We worden gebrainwashed en zien géén alternatieven meer.
Concreet in dit geval is er de mooncup. Een ecologisch alternatief voor de tampon. Gebruiksvriendelijker, minder riskant (aan tampons zijn risico’s verbonden, wat wil je met hun chemische stoffen!). Waarom is de mooncup zo weinig gekend? Er valt géén geld mee te verdienen, tenzij eenmalig. Zo’n cup gaat de rest van je leven mee. Als hij vol zit, giet je hem leeg, wat betekent dat hij in tegenstelling tot de tampon je niet uitdroogt. Na elke menstruatie ontsmet je hem door te koken in water.
Ik vermoed dat u, net zoals de meesten vindt wegwerpluiers dè ecologische tegenhanger zijn van pampers. Maar wat we vergeten zijn is dat de tegenhanger van pampers, gewoon geen meer gebruiken is. Jawel, baby’s geen luier meer omdoen, gedaan met die irriatie op de billetjes. Moeders leren wanneer hun kind kakt of piest. Blijkbaar trekken de minietjes dan, van die bizarre snoeten. Is het zover, dan hang je hen even boven de keukengootsteen en kuis je het op. Perfecte reclame toch? Zo vermijd je op de koop toe belgische taks op pampers of wegwerpluiers.
Het idee komt dat het op die manier kan, via communicatie tussen moeder en kind komt uit delen van Afrika. Waar het Westen en de reclames niet domineerden en waar ze geen taksen betalen op basiszaken&hellip Wij vergeten dat we voor onszelf moeten denken. Iedereen heeft een gsm, maar nog niet zolang geleden communiceerden we enkel via spraak of per brief. Er was ook een tijd dat we leefden zonder koelkast, de kelder of zaken buitenleggen in de winter.