Blijf op de hoogte van Bionews

Moestuinieren: september

Het einde van het moestuin seizoen komt in zicht, het liefst van al wil ik nog heel lang ontkennen dat de herfst en de winter er aan komen, maar het lukt me niet zo goed. De dagen worden korter, de lucht vochtiger en herfstframbozen rijper. Verschillende groentebedden raken leeg geoogst, gevallen appels worden geschild voor appelmoes en de laatste tomaten zijn geplukt en liggen nog even op de vensterbank voor ze in de groter wordende voorraad gevulde passata poten verdwijnen. Eten met seizoensgroenten uit de tuin is in september puur gelukt. Snel zaaide ik in potten peterselie uit, wie weet is er dan heel de winter verse peterselie. Het zou mijn winterpijn een beetje verzachten. Maar af en toe kom ik weer iets wonderlijk tegen bij het winterklaar maken van de groentetuin. De oranje kleurenpracht bij het oogsten van hokkaido pompoenen doet me verheugen op nog enkele maanden soep. De spinazie die door de droogte deze zomer is opgeschoten heeft zich zelf bestoven, uitgezaaid en er is nu een bed heerlijke spinazie. De rucola is op een paar dagen tijd veranderd in een klein veldje witte bloempjes en bruin wordende zaadpeultjes die ik rustig laat afrijpen. Dit jaar wil ik eens proberen om tomatenzaad te winnen. Volgende keer weet ik u te vertellen hoe het afgelopen is met het schimmelproces om de slijmlaag rond de pitjes af te breken. Want eerlijk, schimmelkweken lukt me over het algemeen vrij goed. Had je me een aantal jaren gelden verteld dat ik het geweldig zou vinden om groenten te kweken van eigen gewonnen zaden, ik had je meer als waarschijnlijk eens vreemd aan gekeken en er het mijne van gedacht. Maar het is wel handig, zaden die generatie na generatie beter zijn aangepast aan de grond van mijn moestuin en ietsje meer zelfvoorzienend zijn in een van de basis ingrediënten voor mijn pesto en passata en mijn daarmee samenhangend levensgeluk.

De dromen en plannen voor de moestuin volgend groeiseizoen moeten dringend uitgevogeld worden, voor mijn energiepeil in winterslaap raakt. Als was het maar om die winterpijn te verzachten. Het bed voor mijn wol-verfplanten moet flink uitgebreid worden. De resultaten van de wolverfexperimenten met wede gaven intens geel gekleurde wol. En zou het lukken, zelf blauwe bessen en kiwibessen kweken? Ze zijn echte wel heerlijk, en hoe een geweldige meerwaarde zou het zijn als ze gewoon in de tuin groeien? Ze vragen heel wat regelmatige aandacht de eerste jaren, niet echt mijn sterkste kans…. Herinneringen aan herfstboswandelingen op het wonderlijke Russische eilandarchipel Solovki waar bessen en paddenstoelen verzamelen de bezigheden van iedere al dan niet vaste eilandbewoner zitten er vast en zeker voor iets tussen. Zou het lukken? Ik hou u op de hoogte!

 

Moestuinieren in oktober

In het kort: de moestuin winterklaar maken.

  • Onkruid wieden en vorstvoorzieningen treffen. Rooi alle vorstgevoelige groenten zoals aardappelen, pompoenen, courgetten venkel en selder. Bedek lege plekken in groentebedden met dikke laag mulch.
  • In de serre kan je nog sla, spinazie, dille en koriander zaaien en peterselie planten.