Blijf op de hoogte van Bionews

Velt wil de grootste ecologische tuin van Europa

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, lanceert de campagne 2020pesticidevrij. Opzet is vijf jaar lang campagne te voeren in Vlaanderen en Nederland om in 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben, zodat particulieren er geen toegang meer toe hebben.Velt lanceert de campagne 2020pesticidevrij omdat ze droomt van een wereld waarin iedereen vrij kan genieten van groene ruimte, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. "We willen een samenleving waarin de ecologische alternatieven een vanzelfsprekendheid zijn, de pesticiderekken in de winkels leeg zijn en een overheid die ons daarin steunt", licht Barbara Creemers, campagnecoördinator, toe. 

"Onderzoeken bewijzen de schadelijke effecten van pesticiden", zegt expert pesticiden bij Velt Geert Gommers. "Daarom kunnen we niet anders dan campagne voeren. Er zijn de hormoonverstorende effecten, die pesticiden rechtstreeks in verband brengen met obesitas, lager IQ, verminderde vruchtbaarheid bij de man en zelfs autisme. Je weet waar je pesticiden spuit, maar niet waar ze overal terechtkomen. Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld tien verschillende pesticideresidu's gevonden. Cijfers van de UGent tot slot tonen aan dat 30% van de ondervraagde particuliere pesticidegebruikers resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat een gigantisch vervuilend effect heeft op ons grondwater."

Daarom wil Velt mensen bewustmaken van de problemen rond pesticiden en tips geven over hoe je pesticidevrij kan tuinieren. "We willen bovendien de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland in kaart brengen en die zien groeien de komende vijf jaar. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa. Iedereen die al pesticidevrij tuiniert, kan via onze website een tuinbordje met de slogan 'Ik tuinier met respect voor plant en dier' aanvragen en zo zijn gezonde tuin in the picture plaatsen."

In het weekend van 4 en 5 juni zetten meer dan 200 ecologische tuinen in Vlaanderen en Nederland hun poorten wagenwijd open om te tonen hoe je pesticidevrij kunt tuinieren. 

Voor meer informatie: www.velt.nu/ecotuindagen en www.2020pesticidevrij.nu