Blijf op de hoogte van Bionews

VMM en Velt lanceren webtool 'Mijn gifvrije tuin'

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft zondag de nieuwe webtool 'Mijn gifvrije tuin' van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gelanceerd, een digitaal draaiboek dat tuineigenaars moet helpen om hun tuin zonder gewasbeschermingsmiddelen te onderhouden. De lancering vond plaats tijdens de Velt ecotuindagen in één van de deelnemende tuinen in Gent. "In 2004 zijn we met het ambitieuze plan gestart om tegen 1 januari 2015 openbare besturen te verbieden nog gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Intussen hebben we de wet uitgebreid naar alle openbare diensten, en nu richten we ons ook op particulieren", zei Schauvliege.

VMM heeft de webtool ontwikkeld in samenwerking met Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Het vormt een digitaal draaiboek voor tuineigenaars die hun tuin zonder gewasbeschermingsmiddelen willen onderhouden. “Of je nu een grote tuin of een bescheiden stadstuin hebt, de tool vertelt je waar welke plant past, hoe je mosvorming of onkruid op je terras voorkomt, enzovoort. En dat met duidelijke illustraties en foto's”, legt de minister uit. Ook voor de moestuin bevat de app tips.

‘Mijn gifvrije tuin’ kadert in de campagne ‘Zonder is gezonder’ van VMM over pesticidenreductie. Zowel de naam als de mascotte, de kabouter met de rode kaart, genieten bekendheid in Vlaanderen. Reeds tien jaar ondersteunt de campagne en de bijbehorende website www.vmm.be/zonderisgezonder de openbare besturen en terreinbeheerders om de omschakeling naar pesticidenvrij te kunnen maken. Sinds het verbod voor openbare diensten in 2015 richt de campagne zich tot een breder publiek.

Velt lanceerde op zijn beurt een nieuwe campagne ‘2020pesticidenvrij’, waarin ze zich ook richt op particuliere tuineigenaars. Specifiek hoopt de organisatie daarmee het niet-professionele gebruik van glyfosaat, een vaak gebruikte werkzame stof in onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Roundup, de komende vijf jaar terug te drinken. Het voorbije weekend brachten duizenden mensen een bezoek aan 138 tuinen in Vlaanderen in het kader van de Velt ecotuindagen. Ecologisch tuinieren zit naar verluidt in de lift.

De nieuwe webtool 'Mijn gifvrije tuin' is te bekijken op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Bron: Vilt