Blijf op de hoogte van Bionews

Asbest in cosmeticamerk Claire's

De Amerikaanse Kristi Warner was wantrouwend toen ze de ingrediënten bekeek van haar dochters' kerstcadeau. Voor de zekerheid liet ze het glittermake-upsetje van Claire’s testen in een onafhankelijk laboratorium. Wat blijkt? Er zat asbest in de make-up.


Uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) blijkt dat er inderdaad asbest zat in de make-up producten van Claire's, zo schrijft staatssecretaris Van Veldhoven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een compact poeder en set contourpoeders in acht kleuren. Volgens de inspectie kunnen gebruikers gezondheidsrisico's lopen, ondanks de lage concentraties waarin asbest is aangetroffen. De make-up werd ook in Nederland verkocht, maar zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Ook de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is blij met het onderzoek en benadrukt in een statement op de NCV-website de hoge standaarden waaraan de cosmetica-producten in Nederland moeten voldoen: 'Cosmetische producten mogen de gezondheid van de mens niet schaden wanneer zij onder normale of redelijkerwijze te voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend,' zo meldt de vereniging. Over het asbest dat na onderzoek is aangetroffen in de producten zegt de NCV: 'Asbestvezels zijn dan ook niet toegestaan voor gebruik in cosmetica.  Talk in de natuurlijke vorm kan soms een geringe mate van asbestvezels* bevatten, daarom wordt voor het gebruik in cosmetica alleen de meest zuivere vorm gebruikt. Selectieve mijnbouw, zorgvuldig testen en de toepassing van strenge kwaliteitsnormen zorgen ervoor dat cosmetische talk vrij is van asbestvezels.' 

Eigen onderzoek

Claire’s is een Amerikaanse beauty- en accessoireketen die zich richt op jonge meisjes, wat de vondst van asbest in hun producten nog verontrustender maakt. Asbest is een stof die in verband wordt gebracht met verschillende vormen van kanker. Na de eerste resultaten besloot Kristi Warner het onderzoek voort te zetten en stuurde ze nog zestien andere producten naar het lab. Deze bleken eveneens positief te zijn getest op de gevaarlijke stof.

Reactie

Claire’s reageerde via Twitter, waarin het bedrijf benadrukte hoe belangrijk ze de veiligheid en integriteit van hun klanten vinden. Mede door de plotselinge media-aandacht werd besloten om alle onderzochte producten uit de schappen te halen. Daarbij startte het merk direct een veiligheidsonderzoek. Klanten die de make-up kochten konden de producten retourneren zolang het veiligheidsonderzoek liep. Dit onderzoek is nu afgerond. 

Ook in België

Na de analyses die Volksgezondheid intussen liet uitvoeren in een gespecialiseerd laboratorium, blijkt nu dat ook twee producten uit de Belgische vestigingen van Claire’s lage concentraties asbest bevatten.  Het gaat om cosmetica in poedervorm, waarvan de verpakkingen de namen dragen ‘Claire’s compact powder’ en ‘Claire’s contour palette’. In de stalen van ‘Claire’s shadow and highlight finishing kit’ werd geen asbest gevonden. Wie in het bezit is van die producten, mag ze terugbrengen naar de winkel en het geld terugvragen.

Bron: Vogue