Blijf op de hoogte van Bionews

Gezonde en biologische voeding staan centraal op Gent's kinderdagverblijf

In 2006 nam Guy Taffijn kinderdagverblijf de Biotoop in Gent over. Anders dan de naam doet uitschijnen, was er toen van biovoeding nog geen sprake. Die keuze was nochtans snel gemaakt. Guy: "Voor de overname werden de maaltijden geleverd door een traiteur, maar die zagen er verre van smakelijk uit. We bouwden dus een eigen keuken uit."

Zo'n tien jaar later baat de Biotoop vier vestigingen uit met in totaal 128 plaatsen voor kinderen, en heeft de Biotoop 40 mensen in dienst. Guy: "We hebben naast de kinderopvang en de keuken ook een atelier waarin we houten speelgoed en inrichting voor crèches maken."

De Biotoop heeft naast een ecologische ook een erg sociale insteek. Dat uit zich in het personeelsbeleid. "We geven kansen aan mensen via sociale tewerkstelling, bijvoorbeeld aan mensen met een migratie-achtergrond. Soms groeien ze dan door tot een vaste collega. Daarnaast organiseren we elk jaar een biobrunch voor personeel, ouders en kinderen. Op die manier bouwen we een band op met elkaar", vertelt Guy.

Meer dan hapjes maken

Voor de maaltijden staat gezonde lekkere biovoeding centraal. Die worden bereid door Henda Zerelli, die al 6 jaar kookt voor de Biotoop. Ze maakt ook soep op bestelling bestemd voor verkoop. Henda: "We voorzien per dag gemiddeld 160 maaltijden. We waken er wel over dat we niet te groot worden, want we moeten de kwaliteit kunnen blijven garanderen."

Koken voor jonge kinderen is veel meer dan gewoon papjes maken, geeft Henda aan: "Voor elke leeftijdscategorie gelden andere voorschriften. Zo moet alles goed gepureerd zijn voor de jongste leeftijdsgroep en mag er maar één groente centraal staan. Zo leren ze de smaak kennen."

Naarmate de kinderen ouder zijn, komen er ingrediënten bij: een extra groente, eiwitten, gluten enzovoort. "Chinese kool kan vanaf 4 maanden als ingrediënt, witte kool pas vanaf 1 jaar. Vanaf 10 maanden wordt een maaltijd voornamelijk geprakt, zodat er een beet aan is."

In de praktijk maakt het team van Henda elke dag minstens 5 varianten klaar. "We houden ook rekening met kinderen met allergieën. Het is dus steeds weer een hele puzzel." De meeste maaltijden zijn vegetarisch. Op dinsdag kunnen ouders kiezen voor vis en op vrijdag is er de ene week vlees, de andere week kip. Henda: "We variëren ook in granen zoals quinoa en gierst. Aardappelen staan maar zelden op het menu omdat de kinderen dat meestal thuis al voldoende krijgen. En elke dag van de week gebruiken we een andere plantaardige olie."
 

Verspilling vermijden

Henda steekt heel wat tijd in de samenstelling van het menu en verklaart trots dat ze nog nooit een menu opnieuw heeft gebruikt. "Ik kijk naar de beschikbaarheid van producten op basis van de seizoenen en weeg ook hoeveelheden precies af. Zo vermijden we verspilling. Een goede toelevering is dus cruciaal."

Omdat de Biotoop aan de ouders de garantie wil geven dat de maaltijden 100% biologisch zijn, heeft de Biotoop een Biogarantie-certificaat. Henda: "Wanneer een bepaald ingrediënt niet beschikbaar is, zijn we creatief. Er zijn altijd genoeg alternatieven in bio en veel wordt ook in bulk aangeboden."

De Biotoop gaat voor lekker én gezond. "Eten is geen vulmiddel, maar energie om gezond te groeien en te spelen. Die goede voeding is een van de redenen waarom ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen."

Voor meer informatie: www.debiotoop.be

Bron: Bio Journaal