Blijf op de hoogte van Bionews

Delhaize bant plastic zakjes voor groenten en fruit

Vanaf september bant Delhaize de plastic zakjes voor groenten en fruit uit zijn winkels. Klanten kunnen voortaan gebruikmaken van papieren zakken of herbruikbare tasjes. De retailer spaart zo per jaar 80 miljoen plastic zakjes uit. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De overvloed aan plastic verpakkingen vormt een groot probleem in België. Daarom besloot Wallonië (en vanaf september ook Brussel) om plastic zakjes in supermarkten te verbieden. In Vlaanderen is het voorlopig nog even wachten op een dergelijke beslissing, al kondigde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege recent wel haar verpakkingsplan aan, waarin ze plastic serieus wil gaan terugdringen. Daarom besluit Delhaize om het heft in eigen handen te nemen. Vanaf september bant Delhaize namelijk de plastic zakjes voor groenten en fruit uit zijn winkel. De retailer wil zo zijn verantwoordelijkheid opnemen en mee helpen om de grote berg aan plastic te verminderen.

Klanten zullen vanaf het najaar gebruik kunnen maken van gratis papieren zakjes of herbruikbare biotassen die voor 50 cent te verkrijgen zijn in de groente- en fruitafdeling van Delhaize. Dankzij deze maatregel kan de retailer maar liefst 80 miljoen zakjes per jaar uitsparen, aldus Het Laatste Nieuws. Naar verluidt recycleert Delhaize nu al zo’n 75% van zijn eigen afval en onderneemt het ook andere pogingen om de afvalberg zo klein mogelijk te maken. Zo kunnen klanten het biologo bijvoorbeeld meteen op de schil van de groenten terugvinden, wat een extra verpakking overbodig maakt.

Bron: Gondola