Blijf op de hoogte van Bionews

Europese Commissie stelt verbod op plastic producten voor

De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld die het gebruik van wegwerpplastic sterk moeten verminderen. Producten zoals plastic bestek, wattenstaafjes, borden en rietjes, waarvoor voldoende alternatieven voorhanden zijn, wil Europa helemaal verbieden. De Commissie wil daarnaast dat de lidstaten het gebruik van een aantal andere items zoveel mogelijk ontmoedigt. Samen met verloren geraakt vismateriaal maken de geviseerde wegwerpproducten 70 procent uit van het afval dat in zee belandt. 

Voor plastic rietjes, bestek, borden, ballonstaafjes, roerstokjes en wattenstaafjes zijn er alternatieven genoeg die beter zijn voor het milieu, zo luidt de redenering van de Europese Commissie.

Voor drinkbekers en plastic bakjes voor hamburgers en afhaalmaaltijden komt er geen verbod. De Commissie wil wel dat de lidstaten het gebruik ervan ontmoedigen, maar er wordt geen percentage op gekleefd.

Europa wil dat plastic flessen tegen 2025 voor 90 procent worden ingezameld, onder meer door statiegeld in te voeren. Dat voorstel ligt momenteel op de tafel van de Vlaamse regering. De dopjes moeten voortaan aan de flessen vastgemaakt worden zodat ze niet verloren gaan. 

De producenten van flessen, bekers, ballonnen en filtersigaretten zullen ook mee moeten betalen voor de opruiming en de verwerking van hun producten. 

De voorstellen van de Commissie gaan nu naar het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Maar de Commissie wil er vaart achter zetten en al voor de verkiezingen van volgend jaar met "merkbare resultaten" komen.

De Europese Commissie voelt zich gesterkt door de strengere regels rond plastic zakjes die in 2015 werden uitgevaardigd. 72 procent van de Europeanen zegt dat ze sindsdien minder zakjes gebruiken.

De Backer en Schauvliege positief

Zowel staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) als Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) reageren positief op de EU-richtlijn tegen wegwerpplastic. 

"De tijd is rijp om plastic dat maar één keer gebruikt wordt te bannen", zegt De Backer. "Kijk bijvoorbeeld naar rietjes. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken terwijl het een eeuwigheid duurt om het af te breken. We moeten daarom allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."

Schauvliege zegt dat de ontwerprichtlijn aansluit op haar verpakkingsnota: "Ook Europa legt de nadruk op de producentenverantwoordelijkheid - wie afval in omloop brengt, moet mee betalen - en wijst op statiegeld als een belangrijk deel van de oplossing voor het zwerfvuil dat op straat ligt."

Bron: VRT