Blijf op de hoogte van Bionews

JBC maakt kledingcollectie uit oude jeans

JBC lanceert als eerste grote kledingketen in België een denimcollectie die gemaakt is uit oude, ingezamelde jeans. Bovendien kan een groot deel van de collectie opnieuw gerecycleerd worden. "De zogenaamde post-consumer denimcollectie is een volgende stap in de evolutie naar een duurzamere kledingindustrie", aldus JBC.

Voor de nieuwe I AM-collectie kon JBC rekenen op de steun van het ‘fibre-to-fibre’-project, van het European Clothing Action Plan (ECAP), een initiatief dat de ecologische voetafdruk van de kledingindustrie in de Europese Unie wenst te verkleinen. Dat JBC gevraagd werd om aan dit project deel te nemen is geen toeval. Het Belgische familiebedrijf zet zich al jaren in voor een duurzamere kledingsector.  Zo ontwikkelde het modemerk eerder al kleding gemaakt uit gerecycleerde petflessen en lyocel, en lanceerde het haar I AM Transparency Tool, waarmee consumenten de oorsprong van elk I AM-kledingstuk met één muisklik kunnen nagaan.

“We nemen onze volledige toeleveringsketen voortdurend onder de loep. Van het ontwerp tot het materiaalgebruik, waterverbruik, productietechniek en het transport. Vandaag zetten we een nieuwe stap door als eerste grote kledingketen ook oude, gedragen en ingezamelde jeansbroeken een tweede leven te geven”, zegt Valérie Geluykens, CSR Manager bij JBC.

Recycleerbare collectie

JBC, maar ook enkele andere kledingproducenten, namen al het initiatief om tijdens het productieprocess jeans te verzamelen uit patroonoverschotten en opnieuw te vervezelen: zogenaamde pre-consumer denim. Dat een kledingmerk als JBC oude, gedragen en ingezamelde jeans op grote schaal en tegen een betaalbare prijs opnieuw verwerkt tot jeansitems is echter nieuw.

Bovendien zijn de jeansbroeken en -rokken uit de collectie zo ontworpen dat een zo groot mogelijk deel ervan opnieuw gerecycleerd kan worden. Door de broekzakken en de rits iets hoger te plaatsen dan normaal, kunnen grotere stukken jeans later opnieuw gerecycleerd worden. Maar ook de andere materialen die gebruikt worden in deze collectie werden zorgvuldig uitgezocht: de ritsband, de knopen en de lederaccenten bestaan uit gerecycleerde materialen en ook de broekzakken zijn gemaakt uit gerecycleerd katoen. De stiksels waarmee de broek aaneen werd genaaid zijn bovendien oplosbaar, zodat verknippen bij het demonteren van de post-consumer jeansbroeken overbodig wordt en zo weinig mogelijk recycleerbare jeans verloren gaat.

Transparant over de hele lijn

JBC is met het initiatief niet aan haar proefstuk toe. Eerder lanceerde het modemerk al haar Transparency Tool, waarmee consumenten kunnen nagaan in welk land en in welke fabriek hun I AM-kledingstuk werd geproduceerd. “Ondertussen kunnen wij elk JBC-kledingstuk linken aan een specifieke productlocatie. Op termijn willen we deze informatie ook integreren in onze Transparency Tool, zodat consumenten niet enkel voor hun I AM-kleding maar ook voor elk ander JBC-kledingstuk zelf kunnen nagaan in welke fabriek hun kleding werd geproduceerd en onder welke omstandigheden”, licht Ann Claes toe.

JBC is sinds 2015 lid van de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke ngo die streng toeziet op de arbeidsomstandigheden van textielwerknemers over de hele wereld. Daarnaast ondertekende JBC in 2013 ook als eerste Belgische onderneming het Bangladesh Veiligheidsakkoord: een internationale samenwerking om de omstandigheden in Bengaalse fabrieken te controleren en te verbeteren. Recent nog tekende JBC bovendien in op het tweede Bangladesh Agreement, dat een overgangsfase voorziet om de verantwoordelijkheden terug over te geven aan een Bengaalse cel.

De post-consumer denims maken deel uit van de huidige I AM-collectie en zijn vanaf 25 oktober exclusief verkrijgbaar bij JBC en op www.jbc.be

 

Bron: Gondola

Nieuwsfoto: JBC