Blijf op de hoogte van Bionews

Stad Gent haalt internationale prijs binnen voor strijd tegen voedselverspilling

De stad Gent valt in de prijzen bij het Europese Sustainable Cities Platform. De stad krijgt een ‘Transformative Action Award’ voor haar inspanningen voor een duurzaam voedselsysteem.

Initiatieven als het restorestje, een Vlaamse variant op de doggybag, en Foodsavers, dat voedseloverschotten herverdeelt naar mensen in armoede, krijgen lof.

Gent voert al vijf jaar een lokale voedselstrategie onder de naam ‘Gent en Garde’, om zuinig te produceren en verspilling tegen te gaan. Een voedselraad, bevolkt door diverse landbouw- en voedselexperts, maakt daarbij de strategische keuzes over het voedselbeleid. De voedselraad adviseert de Stad Gent en vormt een klankbord voor het beleid. Ze kan ook zelf beleidsinitiatieven voorstellen.

Na 5 jaar stedelijk voedselbeleid is het lokale voedselsysteem in Gent sterk veranderd. Meer burgers vinden de weg naar de korte keten of eten vegetarisch. Een aantal kleinschalige initiatieven is ook uitgegroeid tot volwaardige projecten. Zo raakt het Restorestje steeds beter ingeburgerd bij de Gentse horecazaken en wordt er jaarlijks via Foodsavers zo’n 300 ton voedseloverschotten herverdeeld naar mensen in armoede. In Afsnee werd 10 ha OCMW-landbouwgrond ingezet voor lokale voedselproductie en binnenkort wordt er een logistiek platform gelanceerd waar restauranthouders, winkeliers en cateraars lokale landbouwproducten kunnen aankopen.

Gent krijgt als winnaar een geldprijs van 10.000 euro.

Bron: De Standaard