Blijf op de hoogte van Bionews

Statiegeld Store van Ecover groot succes

Bijna 3000 bezoekers, meer dan 7000 ingeleverde PET-flessen, een discussiepunt tijdens een vergadering van het Vlaams Parlement, massale media-aandacht: de tijdelijke ‘Statiegeld Store’ heeft haar doel bereikt. Schoonmaakpionier Ecover introduceerde hiermee als eerste in België een statiegeldsysteem, om de kracht ervan te onderzoeken en het debat rondom de invoering ervan een stevige duw in de rug te geven

Plastic in de hoofdrol
Plastic flesjes en blikjes zijn momenteel verantwoordelijk voor 40 procent van het volume van zwerfafval. Een statiegeldsysteem als oplossing is er (voorlopig) nog niet, want de regering blijft de beslissing uitstellen. Om mensen de waarde in te laten zien van plastic én het debat rondom een statiegeldsysteem een duw in de rug geven, opende Ecover vorige week een tijdelijke Statiegeld Store in hartje Antwerpen. 

Tijdens drie dagen werden de bijna 3000 bezoekers ondergedompeld in de wereld van plastic, met onder andere de expo: ‘Trash to Treasure’, workshops en een ‘Let’s talk plastic’- debat. Bij het inleveren van een plastic PET-fles kregen ze een euro die ze voor zichzelf konden houden of konden doneren aan de Statiegeldalliantie. In totaal werd 1355 euro gedoneerd, een bedrag dat door Ecover verdubbeld zal worden. 

Debat leeft

“Natuurlijk hadden we gehoopt op een grote opkomst en aandacht voor dit project, maar dit overtreft al onze verwachtingen. Met deze tijdelijke store wilden we een sterk statement maken naar de consument, producent én de overheid en dat is zeker gelukt. De store is zelfs ter sprake gekomen tijdens een commissievergadering van het Vlaams Parlement, met Ecover als voorbeeld van een verpakkkingsverantwoordelijke die zelf initiatief neemt om een statiegeldsysteem te toetsen. Het debat rondom de invoering van een statiegeldsysteem leeft! “
Tom Domen, Innovatie Manager van Ecover

“Statiegeld is dé manier om er voor te zorgen dat lege PET-flesjes en blikjes na gebruik worden ingeleverd en daarmee een belangrijk deel van de oplossing voor zwerfvuil. Met dit initiatief heeft Ecover laten zien dat bedrijven hun verantwoordelijkheid willen nemen. Wij hopen dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen en vooral dat de overheid zal inzien dat zij de de eerste stap moeten zetten.”
Tom Zoete, coördinator van de Statiegeldalliantie

Gesloten cirkel: van PET-fles naar discussietafel
De strijd tegen wegwerpplastic stopt voor Ecover niet na het sluiten van de Statiegeld Store. Van de ingeleverde PET-flessen in de Statiegeld Store gaat designer Dirk van der Kooij een ‘discussietafel’ maken. Als uitvinder en meubelmaker creëert Dirk Van der Kooij stoelen, tafels, lampen en kasten uit gerecycleerde grondstoffen. Dankzij een zelf uitgevonden maakproces met een grootse 3D-printer en dito pers, bewerkt hij die materialen tot interieurobjecten met herkenbare en verrassende structuren. De tafel wordt nadien ingezet om verder over het onderwerp door te praten. 

Een pionier met een missie
Ecover is sinds haar start een pionier in hart en nieren. Onder het motto ‘let’s live clean’ voert het schoonmaakmerk een rebelse strijd tegen wegwerpplastic. Met innovaties op het gebied van eigen verpakkingen, die tegen 2020 allemaal uit 100% gerecycleerd plastic gemaakt moeten zijn, en met testen met verpakkingen van biologische oorsprong. Onderdeel van de strijd is ook om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde van plastic en samen te blijven zoeken naar oplossingen om onze enorme afhankelijkheid van plastic te minimaliseren.

Bron: Blyde